BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Νέοι κανονισμοί καλαθοσφαίρισης (2010)


Αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου 2010 θα τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανονισμοί της FIBA για το μπάσκετ. Επιγραμματικά λοιπόν οι νέοι κανονισμοί αφορούν : α)την περιοχή των 3'' η οποία θα έχει σχήμα παραλληλόγραμου αντί τραπεζίου, β) την αλλαγή της απόστασης του τριπόντου στα 6,75μ. , γ) το γεγονός ότι στα τελευταία 2' της Δ'περιόδου και στην παράταση η επαναφορά από time out δε θα γίνεται από το κέντρο αλλά από μια μικρή γραμμη κοντά στον πάγκο της επιτιθέμενης ομάδας, δ) την ύπαρξη ημικυκλίου 1,5μ από τη base line όπου δε θα σφυρίζονται επιθετικά φάουλ και ε) το γεγονός ότι ο χρόνος για την επίθεση δε θα ανανεώνεται στα 24'' μετά από φάουλ αλλά στα 14'' αν ο υπολειπόμενος πριν το σφύριγμα χρόνος ήταν κάτω από τα 14'' (σε άλλη περίπτωση δεν ανανεώνεται αλλά μένει ως έχει π.χ. 16''
Τί αλλαγές υα επιφέρου επι της ουσίας οι νέοι κανονισμοί; Ποιές θα είναι οι νέες τάσεις του παιχνιδιού;
Όσον αφορά την απόσταση του τριπόντου στα 6,75μ θεωρώ πως μετά από λίγο οι καλοί σουτέρ θα προσαρμοστούν στη νέα απόσταση, όπως προσαρμόζονται και οι Ευρωπαίοι στο ΝΒΑ. Οι κυριότερες αλλαγές σε ότι αφορά την τακτική αφορούν στις αποστάσεις (spacing) σε άμυνα και επίθεση, δε θα μπορεί ευκολά οι άμυνα να δίνει βοήθειες στο low post, όπως επίσης θα δυσκολέψει πολύ η κάλυψη στα σουτ. (close out)
Πιστεύω ότι στην άμυνα του pick and roll η επιλογή πολλών προπονητών θα είναι παθητικές άμυνες (push, through, help and recover) γιατί με τα hedge out θα είναι μεγαλύτεροι οι χώροι κάλυψης της άμυνας.
Ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο ήδη παρατηρείται στη Liga Adecco Oro (Α2 Ισπανίας), όπου η νέα απόσταση του τριπόντου έχει ήδη τεθεί δοκιμαστικά σε εφαρμογή (Ά ρε Ελλάδα...) είναι η πολύ μικρή απόσταση μεταξύ της side line και του τριπόντου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα οι παίχτες ή να κάνουν λάθη ή να μη χρησιμοποιούν τις γωνίες χαλώντας τις αποστάσεις στην επίθεση.
Σε ότι αφορά το ημικύκλιο κάτω από το καλάθι, οι άμυνες θα μάθουν εύκολα θεωρώ να καλύπτουν τα drive έξω από αυτό. Επίσης oi ειδικές καταστάσεις (special situation plays) θα εκτελούνται κοντά στο τριποντο , όπως στο ΝΒΑ.
Σημαντική αλλαγή θεωρώ τέλος αυτή των 14΄΄ . Οι άμυνες θα προσπαθήσουν με τη χρήση αλλαγών στα pick καθώς και ζώνων, να μπερδέψουν την επίθεση, η οποία θα έχει λιγότερο χρόνο στην κατοχή της. Ομάδες οι οποίες στο τέλος της επίθεσης θα χρησιμοποιήσουν πιο επιθετικές άμυνες (trapping) κατα τη γνώμη μου θα αποκτήσουν πλεονέκτημα γιατι η επίθεση δεν βλέπει συχνά τη συγκεκριμένη εικόνα.
Περιμένω σχόλιά σας,

Δημήτρης Δανιήλ

1 σχόλια:

P.G. είπε...

'Εχει ακουστεί κάτι για 3" στην άμυνα;