BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Βιβλίο για το μπάσκετ (Mike Krzyzewski )


Ευχομαι σε όλους τους αναγνώστες του blog καλό Πάσχα και κάθε ευτυχία, προσωπική και επαγγελματική.
Ένα από τα καλύτερα βιβλία προπονητικής που έχω διαβάσει στην έως τώρα πορεία μου και αφορμή για αυτό το άρθρο είναι ένα βιβλίο που μέσα στις σελίδες του δεν έχει ούτε ένα σύστημα, ούτε ένα διάγραμμα, ένα βιβλίο χωρίς Χ και χωρίς Ο .
Το βίβλίο λέγεται ''Leading with the heart'' - Successful Strategies for Basketball, Business and Life και έχει την υπογραφή ίσως του πιο διάσημου προπονητή στις Η.Π.Α. του κόουτς του Duke και της Εθνικής Αμερικής του Mike Krzyzewski. (σημ. το αγόρασα μέσω διαδικτύου σε εξευτελιστική τιμή)
Είναι ένα βιβλίο για την ηγεσία, το οποίο έχει ξεκάθαρες οδηγίες και εφαρμογές για το μπασκετ, την αγορά εργασίας αλλά και γενικά για τη ζωή (φιλία, σχέσεις κ.λ.π.) Ο συγγραφέας με πολλαπλά παραδείγματα θέλει να δείξει στους αναγνώστες ότι το μπάσκετ είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και ότι ο προπονητής- ηγέτης δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο σε θέματα τακτικής αλλά να προσπαθεί να εμπνέει τους γύρω του κάθε στιγμή.
Εμείς οι νέοι προπονητές στην προσπάθειά μας να γίνουμε καλύτεροι αναλωνόμαστε μονο σε θέματα τακτικής πιστεύοντας ότι ξέροντας περισσότερους τρόπους αντιμετώπισης pick n' roll ή εφαρμόζοντας διαφορετικές ζώνες match-up.... Με τον τρόπο αυτό ξεχνάμε ότι ο σωστός προπονητής πρέπει να είναι ηγέτης αλλά και δάσκαλος.
Η διαφορά μας σε επίπεδο νοοτροπίας με τις Η.Π.Α. είναι ότι οι μεγάλοι προπονητές καλούνται από πολυεθνικές εταιρίες που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό να μιλήσουν για τέτοια θέματα, όπως επίσης ότι τέτοια βιβλία γίνονται Best Seller.
Με την ευκαιρία του τέλους των πρωταθλημάτων, νομίζω ότι αξίζει να διαβάσει κανείς στον ελεύθερο του χρόνο αυτό το βιβλιο!!
Είναι ένα ''σεμινάριο'' που θα σας κάνει καλύτερους προπονητές αλλά και ανθρώπους...